Robinson och sjukhuserfarenheter..

Nu. Har i den lilla fiskebyn Coron har alla resedeltagare antligen slutit upp. Vi ar kompletta. For tva dagar sen kom jag och Elin vinglandes efter en valdigt bloot atta timmars batfard hit. Isak kom promenerandes mot oss och allt kandes valdigt mycket som att det var pa latsas! Riktigt roligt att traffa Isak igen! Fa ata saltlakrits som geggat ihop i godispasen men anda smakade gudomligt. Jamfora vitheten oss emellan och konstatera att mina vita finska 25% gener ihardigt kampar emot solens stralar. Fast en liten nyansskillnad syns mellan mig och Isak. Annu.

Idag kom aven Linn, Saga och Ida hit. De- som inte var sa styrda av dagar och kara pojkvanner- akte hit fran El Nido med farja under natten.  Sa idag har vi haft varan forsta sju personers middag. Uppdateringar om finanskrisen och LKAB av Mattias och en paminnelse fran killarna om att det faktiskt ar vinter hemma (sjukt men det glommer man nastan bort). Det var det. Om nuet.

Sa vad har da hant sen sist?

Vi har tagit oss fran Puerto Princesa till El Nido. En mysig liten by omgiven av hoga limestoneberg at alla hall och vinklar. Hit akte vi for att se ”the archipelago”. Forsta turen bar ivag till ett vattenfall. Men innan det svalkande badet vantade en halvtimmes vandring genom den filippinska djungeln. Och pa vagen tillbaka ryggade plotsligt var guide till. Han sag radd ut. Ohoooo. Han kikade mellan buskarna. Pratade snabbt med den andra guiden. ” Snake” var allt vi horde. Sen. Rassel rassel. Nagra rappa piskslag i buskarna. En kniv drogs fram. Sen ropade guiden att allt var lugnt. Vi smog forsiktigt dit. Och dar lag den. En illgron, smal och lang orm. Utan huvud. Huvudet lag nan decimeter fran kroppen med kaften oppen och tungan synlig. Det var en farlig orm, hade vi blivit bitna av den hade vi kunnat do inom en halvtimme. Ohoooo. Man lar sig respektera naturen och alla dess invanare.  Efter detta akte vi till en ode lyxresort och bestallde det enda de hade pa menyn- ostmackor. Sen laste vi skvallertidningar och satt och mos i deras skona fotoljer.

De andra tre dagarna akte vi runt pa olika turer i den sagolikt vackra ovarlden runt el Nido. Badade i haftiga laguner och snorklade bland trumpetfiskar och sjostjarnor. Vi hyrde samma bat varje dag och at lunch pa vykortsstrander varje dag. Glassigt varre! I asien kan jag inte minnas att jag vart pa vackrare strander och omgiven av vackrare oar an har. Och! Icke att forglomma, vi har vart pa oradet dar de spelar in Tv4:s Robinson! Minoloc heter on. Programmet ska borja sandas i Sverige om en manad. Och visst har de valt en vacker plats. En morgon traffade vi pa nagra svenska killar som valdigt fortegna berattade att de jobbade som nattvakter pa Robinson. Bor gor dom pa en lyxresort pa andra sidan on och pa natterna vaktar de Robinsondeltagarna. De far aldrig lamnas ensamma sa de. Och snart ar det slutfilmat kunde de medge. Fast inte mycket mer an sa. Trots att Saga forsokte pumpa dom pa mer.. Men ett helt klart okej jobb tyckte vi att de hade. Ja, vi fragade vart vi ska vanda oss for att fa ett for nasta ar!!

Men det ar inte allt aventyr vi vart med om. Nejnej. Den sista dagen vi var pa tur var det Saga som stod for dramatiken. Dar, pa en ode o, matta och belatna efter lunchen skulle Saga och Ida ta ett dopp innan vi skulle vidare pa var oluff. Och dar pa havets botten befann sig nan outforskad, ogranskad otack levande eller dod organism. Som stack Saga i halen!!AJAJAJ!! Det gjorde inte bara ont, det gjorde riktigt ruskigt ont! Smartan spred sig fran halen upp over foten och vaden. Vad ar detta??? Saga var stressad over vad det var hon fatt i sig och grat av smarta. Vi tryckte i henne smartstillande och pilade snabbt hem med baten. Drygt tva timmar senare nar vi natt land bar var kapten Saga pa ryggen in i en tricycle och vi for snabbt ivag till ett sjukhus. ”Jag vill ha morfin” tyckte Saga. Nej, lugn nu froken. Vi satter din fot i varmvatten, tyckte lakaren pa volontarsjukhuset. Och smartan blev battre! Jag och Ida rusade ivag med ett recept till ett pharmacy och kopte fargglada piller i alla mojliga fargeroch former i vanlig asienstyle. Antibiotika, sprutor, allergimedicin och smartstillande. Troligen hade hon fatt i sig nagot gift som spridit sig upp efter foten och som stannade upp nar Saga fick varmt vatten pa den. Proteinet i giftet andrar da form och slutar sprida sig.Ren kemi, eller magi.

Sen. Nar vi kom tillbaka till sjukhuset hade en gammal kvinna anlant och lag pa britsen bredvid Saga. Astmaanfall var hennes diagnos tror vi. Det hade vart full kalabalik nar hennes anhoriga stormade in med henne och skrek ”Oxygen, oxygen!!” Hon hade valdigt svart att andas. Kippade verkligen efter luft. Jobbigt att se, utan att kunna gora nagot. Hennes anhoriga stod runtomkring henne och masserade hennes hander, knackte hennes fingrar och pratade med henne. Sen. Saga hjalptes snabbt upp pa fotter och fick hoppa ut ur rummet samtidigt som vi ocksa vart utforslade. De knappa draperierna drogs for och de borjade ge hjartmassage pa kvinnan. En valdigt skarrad kvinna som kanske var dotter till den gamla sjuka kvinnan grat hejdlost och blev trostad av en man i vantsalen dar vi satt.  Dar satt vi, jag, Saga och Ida. Utanfor spelades nan viktig basketmatch. Hejaropen hordes lang vag och manga bybor hade samlats for att se matchen. Och dar och da lamnade ett liv El Nido och varlden. Lakaren kom ut. De anhoriga blev tysta och tomma pa tankar. Kontrasterna ar sa stora. Basketmatch, dod kvinna och en fot fylld av gift. Draperierna drogs tillbaka och plotsligt kunde alla se den doda kvinnan. Doden kanns inte alls sa frammande har som hemma. Saga donerade pengar som betalning till sjukhuset och vi tog tricycle tillbaka till vart hotell.

Da vet ni vad som sker. Hos mig. Imon vantar dykning, som Isak just uppdaterade er om. Nu hem och ladda batterierna pa kameran.

~ av Sara, Nils Isak på februari 14, 2009.

Lämna en kommentar